MUST READ BIJ KLACHTEN

Blessures, pech of komt het door stress?

Nov 08, 2022

Blessures

Blessures horen erbij. Zeker in de sport en dan maakt het niet uit of je nu een professioneel sporter bent of sport voor de lol.


Hoe komt het dat iemand zich blesseert?

Je ziet het vaak, iemand sport of is aan het werk en er wordt iets verrekt. Zo'n blessure kan van alles zijn. De vraag is hoe het komt dat iemand zich blesseert. Dat kan natuurlijk doordat iemand al een tijdje niet heeft gesport en dan ineens heel intensief gaat sporten. Jouw lichaam heeft misschien geen tijd gekregen om zich aan te passen aan een verhoging van activiteit. Denk maar eens aan spierpijn. Het is ook mogelijk dat iemand een blessure oploopt als gevolg van te veel stress.


Een blessure oplopen door stress. Hoe zit dat?

Als je het erg druk hebt en daardoor of door een situatie stress hebt dan zit die stress niet alleen in je hoofd. Het is al bewezen dat je darmen daar bijvoorbeeld ook op reageren en zelfs de oorzaak kunnen zijn. Het lichaam is dan ook een geheel en door stress zullen ook spieren reageren.


Stress is een emotie die de spanning op spieren enorm verhoogt. Het gevolg daarvan kan zijn dat je de spieren dan te veel belast met een blessure als gevolg.

Vooral in de sport merk je dit. Een snelle reactie, springen, wenden of kracht zetten is een risico als de spierenspanning is verhoogt door stress. Ook je niet goed kunnen focussen op wat je doet kan zorgen voor een foute beweging of val.


Sporten is altijd goed. Zeker ook als er te veel spanning zit in je hoofd, maar het is wel oppassen geblazen. Stress verhoogt het risico op ongelukken en blessures als gevolg van de hoge spierspanning in jouw lijf.


Moet je dan niet sporten? Natuurlijk wel! Het is juist heel goed.

Sporten helpt veel mensen. het is een uitlaatklep van een drukke dag en ook voor veel mensen een manier om stress de baas te blijven. Denk aan hardlopen en ook wandelen wordt graag gedaan. Niet alleen sporten, maar ook buiten in de natuur zijn help om je goed in je vel te voelen.


Het heeft ontzettend veel positieve effecten op je immuunsysteem wat verantwoordelijk is voor het opruimen van afvalstoffen. (lees schadelijke stoffen) Het immuunsysteem zorgt voor weerstand tegen ziektes, maar ook weerstand tegen stress en blessures. Als jouw immuunsysteem minder goed werkt dan is het mogelijk dat je sneller een blessure oploopt en ook herstel van zo'n blessure zal langzamer zijn.