LAATSTE BERICHTEN ONTSPANNING

Oefeningen om stress te verminderen.

Feb 08, 2024

Nonaccentusmassage_Stress_verminderen_Blog_Nieuwerkerkaandenijssel

Stress is geen pretje. Het is echt belangrijk om er iets aan te doen, om actie te ondernemen zodat je rustiger kunt worden in je lijf en in je hoofd. Dat is niet alleen belangrijk bij de negatieve en langdurige stress, maar bij alle vormen van stress dat effect heeft op de rust in je lichaam. Zonder die rust is het moeilijk om helder te denken en je mentaal sterk te voelen.


Is stress altijd slecht voor je?


Stress is niet altijd slecht natuurlijk. In veel situaties is het juist heel belangrijk, want wat je eigenlijk voelt en wij stress noemen zijn de hormonen in je lichaam die aan het werk gaan, zodat je snel kunt reageren. Dat kan belangrijk zijn in gevaarlijke situaties. Hoewel stress je alert maakt, zorgt het er vaak bij veel mensen voor dat het brein troebel wordt. In die gevallen is het handig om jezelf wat tot rust te kunnen brengen.


Oefeningen om Stress te Verminderen.


Er zijn wel wat oefeningen om stress te verminderen. Als je ergens stress van krijgt zou je de volgende oefeningen en acties eens kunnen proberen.


  1. Diepe ademhalingsoefeningen: Neem een paar minuten de tijd om diep en langzaam adem te halen. Adem in door je neus, houd even vast, en adem dan langzaam uit door je mond. Dit helpt om je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen.


  2. Progressieve spierontspanning: Span en ontspan verschillende spiergroepen in je lichaam. Begin bijvoorbeeld met je tenen en werk langzaam omhoog naar je kruin. Dit helpt bij het loslaten van opgebouwde spanning in je lichaam.


  3. Yoga en stretching: Yoga en stretching helpen niet alleen bij het verlichten van fysieke spanning, maar ook bij het kalmeren van de geest. Ze bevorderen flexibiliteit, ontspanning en mindfulness.


  4. Mindfulness meditatie: Richt je aandacht op het hier en nu, zonder oordeel. Dit kan worden gedaan door te focussen op je ademhaling, lichaamssensaties, geluiden of andere zintuiglijke ervaringen. Mindfulness meditatie helpt om stress te verminderen en je bewustzijn te vergroten.


  5. Natuurwandelingen: Ga wandelen in de natuur en neem de tijd om je omgeving te observeren. Frisse lucht en de schoonheid van de natuur kunnen rustgevend zijn voor de geest en stress verminderen. Probeer ook eens mindful wandelen. Focus je bij het wandelen op de omgeving. Voel de grond onder je voeten en luister naar de geluiden om je heen. Laat gedachten die bij je opkomen gaan. Laat ze er gewoon zijn en probeer er verder niets mee te doen.


  6. Creatieve activiteiten: Maak tijd voor creatieve bezigheden, zoals tekenen, schilderen, schrijven of knutselen. Dit kan een uitlaatklep bieden voor emoties en stress verminderen. Begin bijvoorbeeld een journal. in zo'n journal kan je van alles doen, zoals jouw gedachten en gevoelens op papier zetten. Schrijven kan een therapeutische uitlaatklep zijn en je helpen om emoties te verwerken. Maak er een gewoonte van om dagelijks te journalen, en merk op hoe het je helpt stress te verminderen en inzicht te krijgen in jezelf.


    7. Massage: Regelmatige massages kunnen helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van fysieke en mentale spanning. Misschien is het bericht 'waarom is een massage goed bij stress' ook iets voor jou om te lezen.


    Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende mensen verschillend reageren op verschillende technieken. Experimenteer met verschillende oefeningen en ontdek wat het beste werkt voor jou en je specifieke behoeften.