Massage tegen rugpijn.
Kan een massage helpen om rugpijn te verminderen?
Ja, natuurlijk. Niets is zo prettig als een massage als je last hebt van je rug. Vaak gaat het om gespannen spieren en dan helpt zo'n massage om die spanning los te laten.
Heb je weleens last van rugklachten?
Pijn in je rug, vooral lage rugpijn, is voor veel mensen een veelvoorkomende klacht. Eigenlijk krijgt iedereen wel eens in zijn leven last van rugpijn. Het start met een ongemakkelijk gevoel, maar kan zo hinderlijk zijn dat zelfs zitten een probleem wordt.
Hoe kan een massage helpen bij rugpijn en hoe verloopt een afspraak?
Als je voor een afspraak komt met rugpijn, dan zal er eerst een intakegesprek zijn over jouw klacht en hoe of wanneer de rugpijn is ontstaan. De masseur zal ook de rug onderzoeken. Er wordt gekeken naar de temperatuur van de huid en of de huid soepel is. Er zullen mogelijk ook wat bewegingen getest worden om goed te kunnen zien waar het probleem voor je zit.
De massage zelf bestaat uit een combinatie van strijken en druk, zodat de spieren in de rug zullen gaan ontspannen. Voor terugkerende rugpijn of chronische rugpijn zullen technieken gebruikt worden als frictie en deep-tissue-massage. (diepe massagetechnieken waarbij de aandacht op bepaalde gebieden wordt gelegd.)
Deep-tissue-massage bij acute lage rugpijn.
Deep-tissue-massage is niet altijd goed bij acute lage rugpijn. Een rustige massage heeft dan vaak meer voordelen, omdat de spieren geholpen worden te ontspannen. Zeker de eerste massageafspraak zal bestaan uit het samen onderzoeken en de behandeling afstemmen op jouw grenzen. Vaak wordt de eerste keer een rustige massage aanbevolen om daarna terug te komen voor een massage die intenser is. Het is afhankelijk van jou en de klacht.
Communicatie met jouw masseur is daarom erg belangrijk bij massage in het geval van pijn in de onderrug. Geef duidelijk aan als de massage zeer doet en denk niet dat pijn erbij hoort. Een goede masseur zal naar je luisteren en de druk of de techniek aanpassen.
Wat zou je vooral moeten doen als je last hebt van jouw onderrug?
Bij rugpijn wil je misschien niets anders dan liggen op een platte ondergrond. Liggen op de vloer kan zeker voor verlichting zorgen. Je knieën naar je borst brengen terwijl je op de grond ligt, waardoor je de spieren in je rug langzaam rekt, kan ook helpen.
Een veelvoorkomende fout is dat je stopt met bewegen. Door niet te bewegen worden de spieren in de rug alleen maar stijver, met meer pijn en een langer herstel tot gevolg. Probeer regelmatig wat te lopen en het lopen, liggen of zitten af te wisselen.
Wat je ook probeert, let op jouw pijngrens. Doe het rustig aan en zorg dat het ontspannen blijft.
Wanneer met rugklachten zeker naar de dokter?
Er zijn naast de wat onschuldige redenen voor rugklachten ook enkele redenen van klachten in de onderrug waardoor het goed is om langs te gaan bij een dokter.
- Als de klachten zijn ontstaan na een val.
- In het geval dat je pas geopereerd bent of een injectie hebt gehad voor de rug.
- Bij pijn in het been naast pijn in de onderrug.
- Bij een medische geschiedenis van kanker.
- Als je ook last hebt van koorts.
- Bij gewichtsverlies dat je niet zo snel kunt verklaren.
- Wanneer je al wat ouder bent en misschien zelfs nooit eerder klachten aan de onderrug hebt ervaren.
- Als de pijn niet weg lijkt te gaan of te verminderen, maar je toch je best doet om te blijven bewegen.
- Bij langdurige pijn in de rug en tegelijkertijd ook last hebben van andere gewrichten, zoals knie of heupen.
Lees tip: Last van een pijnlijke onderrug.